5 Ekim 2015 Pazartesi

ÇAĞIN VEBASI MİGREN NEDİR?


Migren kayıtlara geçen en eski baş belalarımızdan birisidir. Bu terim ilk defa M.S. II. yüzyılda telaffuz edilmiştir. Yunanca “hermicrania” kelimesinden türetilmiştir. Bu kelime “yarım baş ağrısı” demekmiş. O da ne demekse artık. Başı yarıdan kopartıyormuşçasına ağrıdığı için falan olsa gerek herhalde…

Migrenin diğer baş ağrılarından ayrımını ilk yapan ilim neferi ise Tisso’dur. Tisso, migren baş ağrılarının diğer sık görülen baş ağrılarından farklı olduğunu anlamıştır.

Migren ataklarla seyreden bir hastalıktır ve sanki sırf teşhis konmasını geciktirmek için ataklar arasında kalan uyku döneminde hiçbir belirti göstermez. Siz de her seferinde başka sebeplerden oluşan geçici bir ağrısı olduğunu düşünüp tedaviyi ertelersiniz. Kroniktir, yani süreğen. Tedaviyle baskılamak mümkün ama tam olarak iyileşmesi ilaç tedavisinden çok daha köklü değişikliklerle mümkün olabilir.

Bazı migren atakları aralıksız 72 saat bile sürebilir. En uzun orgazmın bile en fazla dakikalarla sınırlı olduğu hayatımızda hiç de adil olmayan bir ceza…

Migren belası günlük aktivitelerinizi baltalayabilecek, hatta zaman zaman iş göremezlik seviyesine getirebilecek ataklarla kişilerin hayatını baltalar. Başın hareket etmesi ve ışık-ses gibi uyaranlar migren ataklarını tetikleyebilir. Mamafih her hastada aynı bulgular aynı şekilde seyretmeyebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder