27 Ekim 2015 Salı

MİGREN GÜNLÜĞÜ TUTUN

Migren tedavisi tek bir ilaçla bastırılamayacak uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Ve bu süreçte migren ağrılarını, tedavi için yaptıklarınızı, ağrıların başlangıç ve bitiş dönemlerini not ettiğiniz bir migren günlüğü faydalı olacaktır.

Migreni olan hastaların dönemsel olarak şikayetleri ve neler yiyip içtikleri gibi notlar düştükleri 'migren günlüğü' tutmaları oldukça faydalı. Çünkü kişiye göre değişen migren tetikleyici etkenlerin saptanması ve buna karşı önlem alınması ağrı sıklığı ile şiddetini azaltmada ilaç kadar etkili olabiliyor.
Migren teşhisi için öncelikle hastanın yakınmaları detaylı olarak dinleniyor. Hastanın ağrı özellikleri hakkında yeterli bilgi sağlandıktan sonra fizik ve nörolojik muayene bulgularına göre ileri tetkiklere gerek duyulup duyulmadığına karar veriliyor.

Bazı hastalarda kan tahlilleri veya beyin tomografisi ya da mr görüntüleme gibi görüntüleme incelemelerinden faydalanılıyor. Ardından hastadan migren günlüğü tutması isteniyor. Bu günlükte ağrının sıklığı, süresi, yeri, karakteri (zonklayıcı, yanıcı, batıcı vs), ağrıyı arttıran ve azaltan faktörler ile kullanılan ilaçlar yer alıyor.

Günlük takipler tedaviyi düzenleme açısından önemli olduğu gibi, hastanın da kendi ağrısını daha iyi tanımasına yardımcı oluyor. Bu şekilde daha sonra ortaya çıkan farklı baş ağrıları daha iyi ayırt edebiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder